Legjobb szokások az életben – III. rész

up2u.hu legjobb szokások 3.

Ez a legjobb szokások listáját tartalmazó sorozat utolsó, harmadik része. A lista első részét ITT, a másodikat pedig ITT találod.

17. Keresd meg, hogy kinek tudsz segíteni.

Nyilvánvaló, hogy nem csak arról van szó, hogy mit tudsz ebben a világban. A siker érdekében el kell érnünk másokat, kapcsolatba kell lépni másokkal – ezért rendkívül fontos, hogy kit ismersz. De a kapcsolatok építése nem csak arról szól, hogy nevekkel dobálózol; arról szól, hogy megtalálod azokat a lehetőségeket, amelyekkel segíthetsz és értéket adhatsz mások életéhez.

A világ legjobb kapcsolatépítői egyben a legsikeresebb emberek is. De ők kezdetben nem csak magukra koncentráltak. Mindig azt keresték, hogyan tudnak segíteni másoknak anélkül, hogy arra gondoltak volna, hogy cserébe kapnak valamit. Így születnek a világ legjobb „networkerei”.

18. Nézz szembe a félelmeiddel.

Sok időt töltünk a félelemben elmerülve. A „világvége”, „mi lenne, ha” forgatókönyvek játszódnak le a fejünkben nap, mint nap. Annyira aggódunk és idegeskedünk a jövő miatt, hogy elfelejtjük élvezni a jelen pillanatot. Annyira beleivódott az elménkbe, hogy félünk a dolgoktól, hogy ez megfojtja a fejlődésünket.

A félelmek áttörése valószínűleg az egyik legfontosabb szokás, amit kialakíthatsz. Szokj hozzá, hogy minden egyes nap csinálj egy olyan dolgot, amitől félsz, vagy legalábbis kényelmetlenül érzed magad. Beszélgess egy idegennel, bókolj valakinek, vagy mondd el valakinek az igazat valamiről, amitől kényelmetlenül érzed magad.

19. Inkább előbb cselekedj, mint később.

Cselekedj! Ez egy közhely, amit mindannyian többször hallottunk már, mégis sokan elmulasztjuk megtenni. Valójában éppen az ellenkezőjét tesszük – halogatunk.
Számtalan okból nem teszünk lépéseket, ami akadályozza a fejlődésünket és azt, hogy elérjük a magunk elé kitűzött monumentális céljainkat.

A halogatás leküzdésének legjobb módja a 15 perces „szabály” alkalmazása. Fogd azt, amit a leghosszabb ideje halogatsz, állítsd be az időzítőt a telefonodon 15 percre, és csak ennyi időre kötelezd el magad, hogy megcsinálod. Miért csak 15 perc? Először is, ez megtöri a tétlenség körforgását. Másodszor, 15 perc után már van némi lendületed, így lehet, hogy folytatni fogod, de ha nem, valamennyit akkor is biztosan haladtál.

20. Készíts tervet, és tartsd magad hozzá.

Minden sikeres vállalkozó – és ember – történetének a történelem során szerves része volt egy terv. Bármit is akarsz az élettől, nem csak hosszú távú és napi célokra van szükséged, amelyek segítenek megfogadni, hanem egy alapos és részletes tervet is követned kell, amelyet útközben készítesz.

Terv nélkül gyakran nem sikerül megvalósítani a céljainkat. Anélkül, hogy megértenénk, hogyan jutunk el A pontból B pontba, nehéz meglátni a közhelyes erdőt a fák között. De ha tartod magad a tervhez, és nyomon követed a fejlődésedet, útközben változtatásokat eszközölsz, akkor végül elérheted a céljaidat – természetesen ha nem adod fel.

21. Pozitív gondolkodás.

A hasonló vonzza a hasonlót. Amikor negatívan gondolkodunk, negatív gondolatokat táplálunk, negatív dolgokat vonzunk az életünkbe. Amikor pozitívan gondolkodunk, pozitív dolgokat vonzunk. Nehéz mindig pozitívnak maradni, és gyakran természetes hajlamunk, hogy negatívan gondolkodunk a dolgokról.

A pozitív gondolkodás azonban az egyik legbiztosabb út a céljaink eléréséhez. Ne törődj a rosszmájúakkal és azokkal az emberekkel, akik kételkednek a képességeidben. Folytasd azokat a dolgokat, amelyeket szeretsz, és közben maradj végig pozitív. Ez pusztán lendület kérdése. Gondolkodj elég sokáig pozitívan, és a jó dolgok elkezdenek történni.

22. Szánj időt magadra.

Az egyik olyan szokás, amit a legtöbben nem tudunk megvalósítani az életünkben, hogy élvezzük a pihenőidőt, avagy az „én” időt. Tegyél meg egy apró dolgot, amit szeretsz csinálni minden egyes nap. Ez nem mindig a teljesítményről és a sikerről szól. Azzal, hogy egy apró dolgot csinálsz, de olyat, amit szeretsz, valójában nyugalmat csepegtetsz magadba és újra a összpontosítani kezdesz.

Akár a kedvenc zenédet hallgatod, akár sétálsz egyet a parkban, kocsikázol egyet a kedvenc utadon, filmet nézel, vagy bármi mást – győződj meg róla, hogy mindig szakítasz magadra egy kis időt a nap folyamán.

23. Olvass

Akár újságot, akár pénzügyi híreket, akár regényt, akár szakmai könyvet vagy bármi mást olvasol, de a lényeg, hogy találj időt arra, hogy olvass valamit. Az olvasás fontos szokás az életben, és nem szabad állandóan a hangoskönyvekre vagy a filmekre hagyatkoznod. A jó öreg, hagyományos, képernyő nélküli olvasás megteszi a hatását.

Az olvasás segíthet felfedezni olyan új világokat, ötleteket vagy cselekvési módokat, amelyekről korábban talán nem is tudtál. Emellett remek módja annak is, hogy bármelyik pillanatban képezd magad vagy szórakoztasd magad.

24. Értékeld az alvást.

Bár fontos, hogy minden nap korán kelj, az is elengedhetetlen, hogy bőségesen pihenj. Nehéz lehet megtalálni ezt a kényes egyensúlyt, különösen, ha gyerekeid vannak, két munkahelyed és egyéb kötelezettségeid. Ha azonban a jövőbeli sikereid mellett a fizikai jóléted is fontos számodra, akkor minden este igyekezz legalább hat-nyolc óra, megszakítás nélküli alvást elérni.

Ha nehezen alszol el, ügyelj arra, hogy lefekvés előtt jó pár órával ne igyál kávét vagy egyéb, stimuláló hatású italt. Továbbá, ha dohányzol, túl sok cukrot eszel, vagy bármilyen más típusú méreganyagot fogyasztasz a nap folyamán, nehezen fogsz tudni megfelelő időben elaludni. Ezeket hagyd ki a szokásaid közül, hogy éjszaka bőségesen kipihenhesd magadat.

25. Vezess naplót.

A gondolataid naplózása remek módja annak, hogy elgondolkodj azon, hogy ki vagy és mit tettél az életben. Az idő olyan gyorsan telik, hogy gyakran elfelejtjük a részleteket, hogy mit csináltunk akár csak néhány rövid hónappal ezelőtt. Ezeknek a részleteknek a felidézése gyakran újszerű élmény, mivel tisztábbá és céltudatosabbá teszi az életünket, emlékeztetve minket az élet leckéire, tapasztalataira és örömeire.

Váljon szokássá, hogy naponta leírod gondolataidat és naplózod tapasztalataidat. Kösd össze ezt a jövőre vonatkozó céljaiddal, reményeiddel és álmaiddal, írd le, hogyan képzeled el az életedet, majd később térj vissza, hogy elolvasd, értékeld, átgondold. Ez egy nagyszerű módszer az önreflexióra, és egyben remek módja annak is, hogy motiváld és inspiráld magadat a jövőbe tekintve.

Kezdj hozzá!

A fenti legjobb szokások közül hányat iktattál már be az életedbe? Vannak olyan rossz szokások, amelyek úgy tűnik, továbbra is visszatartanak a siker és a boldogság elérésétől? A rossz szokások a fejlődésünk útjába állhatnak, és leszokni róluk semmiképpen sem könnyű. Azonban minden csak elhatározás kérdése. Minden apró, fokozatos lépésekből áll, amelyeket nap mint nap megtehetsz, hogy kialakítsd a szokások megfelelő repertoárját, amely segíthet elérni mindazt, amire a szíved vágyik. A fenti szokások a legjobb szokások közé tartoznak az életben. Hányat fogsz közülük elfogadni és elkötelezni, hogy még ma magadévá teszed?

A legjobb szokások listájának első részét ITT, a másodikat pedig ITT találod.

- Hirdetés -